Sunday, January 23, 2011

Learn to Perform Solat

.
Solat is an obligation for Muslims. It's important to teach a small kid like me to perform it the right way so that it won't be a burden in the future. Muslim parents are to order their children when they are seven years old to perform it, but if the children have reached ten years old without observing Solat, their parents are to beat them for that. Beating in that case is to be with the hand, not a harmful instrument. 

There is a Hadith to that effect: "Order your children to perform Salah when they are seven years old, and beat them (if they have neglected it) when reaching ten years old. And separate between your male and female children in bed."

Always bring your child to musolla/ mosque

Though they're not paying attention at first...

Take time to practice

Kopiah- gift from aunty Aida

Atuk: "this is how u do Takbiratul Ihram. AllahuAkbar"

Arif: "what is it again, Atuk? Allah... what?"

Atuk: "no.no.no.. align your hand with your ear, not shoulder"

Arif: "hmmm..... how..."

Arif: "Like this, can, Atuk?"

Mommy Arif: he's so cute. Can't get enough of him.

17 comments:

Ibrahim & Jihan said...

alahai....comelnya tgk si arif duduk mcm tu :) syaakirah blom stabil lagi ..hihi. bila la boleh kasi jumpa dorang ni..;)

abu ubaidah said...

hahah comelnya arif,suka btl pakai penutup kepala,tu yg aida bg rupanya,

ada dua kan? kaler apa lg satu? hehe,suka dia duduk atas sejadah

paksu atan hensem said...

bagus2 dah boleh angkat takbir walaupun belom perfect. keep on going arif!

pinjam stoking arif, comel siot.

Kak Biena said...

Eeee, aunty gigit pipi tu nanti!
Semoga jadi anak yg soleh Ariff ye.

Anonymous said...

A wise start. Congrats Mommy!

Mommy Arif said...

Jihan: kena plan ba kasi jumpa dorang. mesti syaakirah lebih besar dari Arif. gigi Syaakirah pun dah keluar.

Baidah: satu lagi warna krim. mula2 masa baru received tu tak muat. akak tarik bagi longgar. haha

patan, p cari kat kedai jenama BumbleBee. tapi taktaula kalau ada saiz patan. hahaha

insyaAllah kak Biena. ameeenn

ano: =)

Aida The Pink Goddess said...

ni br pnyejuk mata, penenang hati, kalau stress, bukak je blog ni, smile terus!

he really pull off the kopiah! am happy!

Paksu said...

ayippp.. paksu pun dah join pakngah n aunty iffah stalk arif dari perantauan.

Ibrahim & Jihan said...

tu la..kena plan bah,ajak si lila skali. jadi mommies' day out.:)hehe. ya,gigi syaakirah kuar suda tp blom pandai duduk btl2 lagi.;D

DrNurolSainuri said...

anduu paksu. bila amat balik for good tu? sama dgn abg?

mak said...

amad tu bila abis pun tak tau.. hahaha. Yang dia tau dia mau p bandung next week.hehehe. Pas tu mau jalan jauh lagi. Amad.. Amad..

Paksu said...

aik? amat insyaallah habis september. kalau tak september, mei 2012 la kut. lepas ni nak pegi pusing europe. hehe

DrNurolSainuri said...

bandung~~~~?? next week?
memang byk duit si kibito ni

Anonymous said...

Napa habis may bkn september. repeatkah?

mak amad said...

Mana ada repeaat. Dia cuma tak pasti bila sem dia habis. Amad ba tuu!

Paksu said...

haha. ano.. ckp baik sikit.
kami trisem skg ni. kalau nak habis cepat, tapi packed, sept 11 dah grad. October 11 blh convo dah.

tp kalau nak relax2, dec11 dah habis study.2012 baru convo

i chose habis sept.

Anonymous said...

apa yang saya cari, terima kasih